Geçtiğimiz günlerde sizlerle yurt dışında yüksek lisans yapmadan önce değerlendirmeniz gereken hususları paylaşmıştık. Ne için yüksek lisans yapmak istediğiniz, istediğiniz üniversite, istediğiniz bölüm gibi sorularla birlikte yurt içi mi yurt dışı mı konusunu da değerlendirip yurt dışında master yapmaya karar verdiniz. Şimdi ne yapacaksınız?
Önelikle tabii ki yurt dışına karar verirken neresi olduğuna, hangi okulu istediğinize de karar vermelisiniz. Bu elbette zor bir aşama ancak he yerli hem de yabancı kaynakları çok iyi taramak, hocalarınıza danışmak gerekirse sosyal medyada cevap aramak yapabileceğiniz şeyler arasında. Bu noktada aldığınız referanslarla birlikte sizin iç referanslarınız yani hisleriniz de çok önemli.
Bu konuya da karar verdikten sonra geriye sadece gitmek kalıyor. Sadece dedik ama gitmek o kadar kolay mı? Bir önceki yazımızda kafamızdaki sorulara cevap veren arkadaşlarımız İpek ve Selin bu kez yurt dışında yüksek lisansa giderken ve orada yaşadıklarını anlattılar. Röportajın başını görmek ve haklarında daha fazla bilgiye sahip olmak için bir önceki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
İpek Taştepe: Hayır kullanmadım ancak Alman üniversiteleri AB dışından başvurularda genelde uni-assist isimli bir aracı kurumla beraber çalışıyor, kurum makul bir ücret karşılığında belgelerinizi denetledikten sonra başvuracağınız üniversiteye gönderiyor, direk başvuru yapılamıyor.
Selin Gülay: Master yapmaya kesin karar verdikten sonra Pianeta-Italia ile iletişime geçtim orada benim isteklerim ve araştırmalarım doğrultusunda hem okul hem de şehir seçmeme ve okulla bürokratik bağlantıyı kurmama yardımcı oldular.
Selin Gülay: Evrak işleri için türkiyede belgeleri toplamak hepsini tek tek legalleştirmek her gün başka bir devlet binasında beklemek yıpratıcı bir süreç oldu çünkü çok fazla belge isteniyor başvurduğumuz okul tarafından. Aynı zamanda vize ve oturma izni almak için ayrıca bir başvuru yapmamız gerektiğinden her gün başka bir devlet dairesinde kendimi anlatmaya çalışırken buldum.
İpek Taştepe: Hayır yaşamadım, ancak vize almak çetrefilli bir süreç, sabır ve para istiyor.
İpek Taştepe: Okula donemlik 312 euro harç ödüyorum, bunun icine Berlin ve çevresindeki bütün toplu taşımalarda geçerli bilet de dahil.
Selin Gülay: Okulla bağlantılı italyanın bölgelerine ayrılmış burslar var ben de bunlardan birini alıyorum bu nedenle okula herhangi bir ödeme yapmıyorum. Bu burs ilk sene için ekonomik durumunuza bağlı olarak ve sonraki senelerde vermiş olduğunuz sınavlar ve bu sınavlardaki başarınıza göre yenileniyor.
İpek Taştepe: Yarı zamanlı calışma iznim var, Almanya’da master öğrencilerine veriliyor. Hem üniversitenin sağladığı iş olanakları var -az da olsa-, hem de Berlin’de Almanca bilmeden de yarı zamanlı çalışarak para kazanabileceğiniz pek çok küçük öğrenci işi bulmak mümkün.
Selin Gülay: Oturma iznimizle aldığımız haftalık 20 saatlik calisma iznimiz var. hem okulun kendi icinde hem de sehirde ogrenciler icin calışma imkanlari cokca mevcut. Ayni zamanda okul hem yaptığı workshoplarla hem stajlarla hem de dünyaca tanınmış büyük şirketlere sağladığı mülakat imkanlarıyla okulu bitirdikten sonra da öğrenciler için iş bulmayı oldukça kolay hale getiriyor.
Başka yazılarımızda başka yerlerde yüksek lisans yapan öğrenciler ile de röportaj yapmaya çalışacağız. Umarım aklınızdaki soru işaretlerinden bazılarını silebilmişizdir.
Yüksek lisansın önemi gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Yüksek lisans yaparak belirli bi
Ziyaretçilerimiz tarafından sitemiz üzerinde en çok aranılan yüksek lisans programları aşağ
Yüksek lisans yapmaya karar vermek, lisans eğitimini tamamlamış herkes için kolay olmayabilir.
Yaz dönemi itibariyle birçok üniversitenin 2019 Yüksek Lisans Başvuruları başladı. Geçtiğ