Yüksek Lisansta Klinik Psikoloji

 

Yüksek Lisansta Klinik Psikoloji

 

Psikoloji alt dallarından biri olan klinik psikoloji, son yıllarda ülkemizde oldukça fazla tercih edilen bir yüksek lisans programı haline geldi. İçerisinde barındırdığı çeşitli psikoterapi yaklaşımları, grup terapileri ve psikopataloji ile beraber çalışma alanları da oldukça geniştir. Klinik psikolojinin tanımını yapmak gerekirse; herhangi bir psikolojik sorun nedeni ile çevresine uyum sağlayamayan kişilerin problemlerini anlama, müdahale etme, yönlendirme, kişinin kişisel gelişimine destek olma, çevreye olan uyumunu arttırma, duygusal ve davranışsal sorunları düzene sokma amaçlarını taşıyan alandır. 

Klinik psikoloji alanı teoriyi ve pratiği bir araya getirir. Aynı zamanda alanın en önemli özelliklerinden birisi de ölçme ve değerlendirme fonksiyonudur. Klinik psikologlar gözlem yaptıkları, inceledikleri kişilere yönelik kararlarını temellendirebilmek için çeşitli yöntemlerle bilgi toplarlar ve genellikle psikolojik açıdan sorunları, sıkıntıları olan, stresli kişi ya da gruplara yardım ederler.

 

Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programına Kabul Şartları 

Bu alanda yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin lisanslarını psikoloji alanında yapmış olmaları büyük bir artıdır. Alan dışı lisans eğitimi alanlar ise sadece yüksek lisans yaparak klinik psikolog olamazlar. Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunu olan kişiler klinik psikoloji yüksek lisans programını tamamladıktan sonra doktora programına ihtiyaç duymadan klinik psikolog olarak görev yapabilirler. Alan dışından programa başvuru yapanlar ise bu programı bitirdikten sonra doktora programını da bitirmesi gereklidir. Aksi takdirde klinik psikolog olarak görev alamazlar. Doktora eğitimine devam etmek isteyen kişiler yüksek lisans programı tercihi yaparken tezli olan programlara yönelmeleri ilerleyen süreçte daha yararlı olabilir. 

Üniversitelere bu alanda başvuru yapmak isteyenleri bekleyen süreç ise kurumdan kuruma bazı durumlarda değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak kabul süreçlerinin ilk adımında aday başvuru dosyasını sunar. Ardından önceden belirlenmiş olan bir tarihte bilimsel sınav yapılır. Son aşamada ise mülakat süreci vardır. Başvuracağınız kurumun tüm başvuru sürecini internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. 

 

Klinik Psikologlar Nerelerde Çalışabilir? 

Klinik psikoloji alanına olan ilginin artmasının sebeplerinden biri de geniş iş olanaklarıdır. Aynı zamanda ülkemizde klinik psikolog sayısı ihtiyacın oldukça altındadır. Bu alanda uzmanlaşan kişiler istediği takdirde akademik alanlarda çalışmalarını sürdürebilir. Sağlık sektöründe görev almak isteyen kişiler ise ruh sağlığı birimlerinde, sağlık hizmetleri servislerinde, hastanelerde çalışabilirler. Ancak çalışacakları alanlar sadece bunları sınırlı değil. Klinik hizmet sunan sivil toplum kuruluşlarında, özel ofislerde, klinik psikolog bulunduran okullarda, üniversitelerde, bazı devlet dairelerinde ve askeri hizmetlerde çalışmaları mümkündür. Bu kadar geniş alanda görev alabildikleri için ülkemizde var olan ihtiyaç da bir hayli yüksek durumda. Her geçen gün yeni uzmanlar görev almaya başlasa da aynı şekilde görev alanları da genişlediği için ihtiyaç günümüzde düzenli olarak devam etmektedir. 

Bu kadar geniş bir alanda çalışan klinik psikologların maaşları da oldukça değişkenlik göstermektedir. Çalışacağınız kurumun büyüklüğüne, sizin uzmanlığınıza, özelde mi devlette mi çalıştığınıza göre değişmektedir. Özel kliniklerde çalışan psikologların ise ülkemizde seans başına ortalama 150 – 250 TL bandında aldıklarını söyleyebiliriz ancak bu konu da birçok etkene göre değişkenlik göstermektedir.

 

Nasıl Psikolog Olunur?

Psikolog olmak isteyen kişilerin ülkemizdeki üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerine bağlı olan Psikoloji bölümlerine girmeye hak kazanmış olmaları gerekmektedir. Psikoloji 4 yıllık bir bölümdür. Klinik psikolog olabilmek için ise çeşitli alt dallardan birine yönelmek ve 2 sene süren yüksek lisans programını tamamlamak gerekiyor.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Yüksek Lisansın Önemi

Yüksek lisansın önemi gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Yüksek lisans yaparak belirli bi

 

En Çok Aranılan Yüksek Lisans Programları

Ziyaretçilerimiz tarafından sitemiz üzerinde en çok aranılan yüksek lisans programları aşağ

 

Yüksek Lisans Yapmaya Karar Vermek

Yüksek lisans yapmaya karar vermek, lisans eğitimini tamamlamış herkes için kolay olmayabilir.

 

2019 Yüksek Lisans Başvuruları

Yaz dönemi itibariyle birçok üniversitenin 2019 Yüksek Lisans Başvuruları başladı. Geçtiğ

 

 

 

YÜKSEK LİSANS ARA