Atatürk Üniversitesi Yüksek Lisans Programları


Atatürk Üniversitesi Yüksek Lisans Programları bakıldığında 100'den fazla yüksek lisans programı bulunmaktadır. Toplam 8 enstitü ile birlikte hizmet veren yüksek lisans programları mühendislik alanlarından sağlık bilimleri alanlarına kadar geniş bir yelpaze içinde yer almaktadır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları ile Erzurum ilinde yükseköğretim yapan üniversite, Erzurum'da yüksek lisans eğitimi veren üniversiteler arasındadır. 23 fakülte, 1 yüksekokul, 1 konservatuvar, 12 meslek yüksekokulu, 8 enstitü, 25 araştırma merkezi ile 200 bini aşkın öğrencisi, 2 bin 600 öğretim elemanı ve 3 bin 500 idari personeliyle “dev bir bilim kenti” olma hüviyetini kazandı.  

Tarihçe

Atatürk Üniversitesi 17 Kasım 1958’de Ziraat ve Fen- Edebiyat Fakülteleri ile öğretime başladığında 12’si kız olmak üzere toplam 135 öğrencisi vardı. Ziraat Fakültesi’nde 2, Fen-Edebiyat Fakültesi’nde 3 bölümle eğitime başlayan üniversitenin akademisyen kadrosunda ise 3 misafir öğretim üyesi ve 23 asistan bulunuyordu. 1966 Şubat’ında Tıp Fakültesi’nin açılması ile üniversitenin fakülte sayısı üçe yükseldi.   Ardından da Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesindeki Fen, Edebiyat ve İktisat-İşletme bölümlerinin ayrı birer fakülte haline getirilmesi çalışmaları 1968 Kasım’ında sonuçlandı. 1969 Ocak ayında Atatürk Üniversitesi’nde artık Ziraat, Tıp, Edebiyat, Fen ve İşletme olmak üzere 5 fakülte bulunuyordu. Bu arada 1969 yılında üniversitenin akademisyen sayısı 380’e ve öğrenci sayısı da bin 733’e ulaşmıştı. Aradan geçen yıllar Atatürk Üniversitesi’nin hem yapısal durumunun, hem de akademik yeterliliğinin hızlı gelişimine sahne oldu.  

Kuruluş

Yıllar sonra Atatürk Üniversitesi’ne “üniversite kuran üniversite” unvanını getirecek ilk gelişme 1971’de yaşanacaktı. “İçel Üniversite Kurma ve Yaşatma Derneği Başkanlığı”, 1971 tarihinde Atatürk Üniversitesi’nin Mersin’de bir Tıp Fakültesi kurmasını Milli Eğitim Bakanlığı’ndan talep etti. Bakanlık, Atatürk Üniversitesi’nden bu konuda görüş aldı. Üniversite yetkili kurulu ise böyle bir görevin sadece Atatürk Üniversitesi’ne tevdiini şeref kabul ederek, olumlu görüş beyan etti. Daha sonra Tıp fakültesinin Çukurova Tıp Fakültesi adı altında Adana’da kurulması kesinleşti. Gerekli hazırlıklar kısa zamanda tamamlandı ve birinci sınıflar Erzurum’da okutulmaya başlandı. 8 Fakülte ve bir yüksekokul olmak üzere 9 yüksek öğretim kurumunu bünyesinde toplayan Atatürk Üniversitesinin 1971-1972 öğretim yılında öğrenci sayısı 3 bin 165’i, öğretim elemanı sayısı da 547’yi buldu.   Atatürk Üniversitesi Yüksek Lisans Programları için arama motorunu kullanarak programları detaylı inceleyebilirsiniz. Ayrıca sağ bölümde yer alan iletişim formu üzerinden üniversite yetkililerine soru sorabilir ve iletişim kurabilirsiniz.



Program AdıTezli/TezsizFiyat
AĞIZ, DİŞ, ÇENE HASTALIKLARI VR CERRAHİSİ (DR) (KATÜ İÜNİ. ORTAK) /Tezli -
ALMANCA ÖĞRETMENLİĞİTezli -
ARKEOLOJİTezli -
ARKEOLOJİ (DR) (YÜZÜNCÜ YIL ÜN.ORTAK) /Tezli -
ASTRONOMİ VE ASTROFİZİKTezli -
ASTRONOMİ VE ASTROFİZİK (DR) /Tezli -
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ (DR) /Tezli -
BAHÇE BİTKİLERİTezli -
BATI SANATLARI VE ÇAĞDAŞ SANAT (DR) /Tezli -
BEDEN EĞİTİMİ VE SPORTezli -
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR (DR) /Tezli -
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİTezli -
BEŞERİ VE İKTİSADİ COĞRAFYATezsiz -
BEŞERİ VE İKTİSADİ COĞRAFYA (DR) /Tezli -
BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ (DR) (VETERİNER) /Tezli -
BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİTezsiz -
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİTezsiz -
BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİTezli -
BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ (DR) /Tezli -
BİLİM TARİHİ (DR) /Tezli -