Uluslararası Öğrenci Kontenjanı için Yeni Düzenleme

 

Uluslararası Öğrenci Kontenjanı için Yeni Düzenleme

 

Yükseköğretim Kurulu, ülkemizde yer alan (YÖK’e bağlı) kurumların yurtdışından öğrenci alma kontenjanları ile ilgili yeni bir düzenleme yaptığını bildirdi.

Yurtdışı öğrenci kabul kontenjanı için yeni düzenlemeye göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda yer alan “programlara ait kontenjanların en fazla %50’sine kadar yurtdışından öğrenci kabul etme sınırlaması” ortadan kaldırıldı. Bu yeni düzenleme Devlet-Vakıf bütün üniversiteler için geçerli olacağı duyuruldu.

Bu düzenleme ile üniversitelerin program bazında yurtdışından öğrenci kabul etme kontenjan talepleri, her eğitim ve öğretim yılı başlangıcından önce belirlenecek bir tarihe kadar bu kısıtlamaya tabi olmadan YÖK’e bildirilecek. Alınan bu talepler Yükseköğretim Kurulu tarafından değerlendirmeye alınarak, karar verilecek ve üniversitelere duyurulacak.

Tıp ve Diş Hekimliği Programları için İstisnalar Var

Bu programlar için alanların özelliklerinden dolayı bazı istisnai şartlar getirildi. Tıp ve Diş Hekimliği programlarının yurt dışı öğrenci kontenjanı, YKS kılavuzundaki bir önceki yıla ait kontenjanının %50’si ile sınırlama yapılıyor. Buna ek olarak belirlenen bazı koşulları ve kriterleri sağlayan kurumlar, uluslar arası öğrenciler için “ayrı bir sınıf açarak” bu iki program için var olan oranın üstünde öğrenci alımı yapabilecek. Ayrı sınıflar için gerekli klinik uygulamalar ve staj, laboratuvarlar ve teçhizatlar için yükseltilmiş belli şartlar ve mekan kriterleri göz önünde bulundurulacak. Vakıf yükseköğretim kurumları için bir önceki yıla ait denetleme raporu ve yaptırım uygulanıp uygulanmadığı da dikkate alınacak. Devlet ve Vakıf üniversitelerinde açılan bu ek sınıflar her yıl en az bir kere denetlemeye tabi tutulacak.

Tıp ve Diş hekimliği için bu istisnai şartların getirilmesinin gerekçesi olarak; önceki yıllara bakıldığında bir sınıfta yer alan Türk öğrencilerden daha fazla yurtdışı öğrenci talebinin en çok bu programlara ait olduğu bilinmektedir. Bu nedenle ilgili sınıftaki Türk öğrencilerin bu sınıflarda yer alan uluslararası öğrencilerden daha az sayıda olması nedeniyle bu öğrencilerimizin nitelikli eğitim almalarını riske edebileceği gözlemlendi.

Ek olarak bu iki programın dışında yer alan diğer programlar için de eğitimin alt yapı ve niteliği bakımından değerlendirme ve denetlemelerin yapılacağı ifade edildi.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Yüksek Lisansın Önemi

Yüksek lisansın önemi gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Yüksek lisans yaparak belirli bi

 

En Çok Aranılan Yüksek Lisans Programları

Ziyaretçilerimiz tarafından sitemiz üzerinde en çok aranılan yüksek lisans programları aşağ

 

Yüksek Lisans Yapmaya Karar Vermek

Yüksek lisans yapmaya karar vermek, lisans eğitimini tamamlamış herkes için kolay olmayabilir.

 

Kripto Para

90'lı yıllarda yaşanan teknoloji patlamasında Flooz, Beenz ve DigiCash gibi yeni oluşan sisteml

 

 

 

YÜKSEK LİSANS ARA