Geçenlerde bir dost meclisinde ve özellikle İnsan Kaynakları çalışanlarının bir arada olduğu muhabbette bu soru gündeme geldi. Neden herkes işletme yüksek lisansı yapıyor da kendi alanında ihtisaslaşmıyor. Aslında herkes işletme yüksek lisansı yapmıyor ve rakamlar gösteriyor ki, artık herkes kendi alanında, yan dalında veya ilgisi olan alana yöneliyor lisansüstü eğitiminde.
2017-2018 ÖSYM sınav yerleştirme sonuçlarına baktığımızda ülke genelinde vakıf ve devlet üniversitelerinde bulunan 14.000 işletme kontenjanının sadece 2000 tanesi doldu. Bu şu demek, insanlar sadece lisansüstü eğitimde değil aynı zamanda lisans bölümünde de işletme den kaçıyorlar.
Pekala o zaman işletme yüksek lisansını yapanlar neden yapıyor diye bir soru sorduğumuzda aslında cevapları kendimizde de saklı. Çünkü ortak bir bölüm ve genel bir konu ilk cevaplardan bir tanesi oluyor. Asıl mesele bu ve ülke olarak her özellik ve her bilgi hep bizde olsun ve yeri gelince elimizin altında olsun durumu olmasından kaynaklı olsa gerek. Diğer bir husus ise daha genel geçer bir konu olmasından dolayı. Yani konuları daha yüzeysel görüyorsunuz ve size sadece yönetim bilgisi veriyor. Diğer detaylar tamamen sizin uzmanlığınıza ve o iş üzerinde geçirdiğiniz zamana bağlı. İçinde pazarlama var, üretim var, örgütsel psikoloji var ve muhasebe var daha ne olsun değil mi? 🙂
İşletme Lisansüstünü yapan öğrencilere baktığımızda ağırlıklı olarak tercih ettiği üniversiteler ise vakıf üniversiteleri oluyor. Bunun en önemli sebebi ise eğitimlerinin hafta sonu ya da iş çıkışında olması. Ayrıca vakıf üniversitelerinin en uygun ücretli yüksek lisans programı da bu bölüm olmasının bir yanı olsa gerek.
Üniversiteyi bitirmeye yaklaştığınızda veya bitirdiğinizde aklınızda şu sorunun olma ihtim
Sizlere daha öncede Amerika'da MBA yapmanın şartlarından ve MBA programının bazı özellikleri
İşletme Yüksek Lisans Programı İşletme Yüksek Lisans Programı, İşletme MBA veya İşletme
Günümüzde lisans eğitimi ne yazık ki birçoğumuza yetmiyor. Özellikle işletme gibi çok fazl