Görülmesi Gereken Harika Yapılar

 

Görülmesi Gereken Harika Yapılar

 

Görülmesi gereken harika yapılar isimli yazı dizimiz aşağıda beğeninize sunulmuştur. Dünya üzerinde birçok deneyimlenmesi gereken tarihi yapı, doğa harikası var. İnsanlığın bir kısmı bu yapıları tahrip ederken aynı zamanda bu yapılara sahip çıkan ve değer veren bir kesimde mevcut. Özellikle son dönemlerde sosyal medyanın da gelişmesi üzerine bu yapılar artık daha gözler önüne serildi. Yapılar, yapım aşamasındaki efsaneleri ve hikâyeleri bakımından merak uyandırmakta ve binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Görülmesi Gereken Harika Yapılar:

GÖBEKLİTEPE

Son dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz en eski tarihi yapılarımızdan bir tanesidir. Şanlıurfa’nın 20 kilometre kuzeydoğusunda konumlanmıştır. Örencik köyü çevresindedir. Göbeklitepe’nin önemi ise tarihte bilinen ilk tapınak olma özelliğidir. Bu sebeple insanlık tarihinde ilk inançların başlangıç noktası olduğu düşünülmektedir. Göbekli tepe dünya üzerinde bilinen en eski yapıdan daha da eski olma özelliğini taşımaktadır. Göbeklitepe’nin inşaası, insanların bitki toplayarak yaşadıkları ve toplu halde hayvanları avlayarak yaşamaya çalıştıkları döneme tekabül etmektedir. Hayvancılıkla ilgilendiklerinin bir göstergesi olarak mağara duvarlarına dönemin olanaklarının üstünde bir sanatsal tavır ile hayvan figürlerini çizmeleri örnek gösterilebilir. Bu duvarlara akrep, tilki, boğa, yılan, yaban domuzu ve benzeri hayvanların figürleri ustalıkla işlenmiştir. Arkeologlara göre bu figürler, tapınağa ziyarette bulunan farklı kabileleri betimlemektedir. Aynı zamanda tapınaklarda T harfine benzerliğiyle dikkat çeken yapıların insanı figüre etmek için yapıldığı düşünülmektedir. T harfine benzeyen bu sütunların ağırlığı ise 40 ile 60 ton arasında değişmekte. Dönemin şartları göz önüne alındığında bu taşların işlenmesi süreci, üzerindeki figürlerin anlamları, taşınma aşaması günümüzde hala araştırılmakta ve merak uyandırmaktadır. 2011 yılında Göbeklitepe UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Liste’sine alınsa da ardından Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Bu listelere alındıktan sonra turizmin bu bölgede canlılık gösterdiği bilinmektedir.

 

PETRA

Ürdün’de bulunan Petra özellikle de arkeolojik açıdan dikkat çeken bir antik kent özelliği taşımaktadır. Kadim uygarlıkların izlerini taşıyan yapı, Lut Gölü ve Akabe Körfezi arasındaki bölgede yaklaşık 100 kilometrelik bir alanda konumlanmıştır. Kayaların oyulması ile tapınak, ev, tiyatro gibi yapılar oluşturulmuştur. Dünyanın Yedi Harikası arasında da yer almayı başarmış olan yapı özellikle de Ürdün’ün ekonomisini turizm üzerinden büyük oranda geliştirmiştir. Bu eserin yapılma sebebi ise günümüzde hala bir araştırma konusu olarak ele alınmaktadır. Gizli hazinelerin korunması için yapıldığı ve kralların mezarlarını koruyabilmek adına yapıldığı kaydedilen bilgiler arasındadır.

 

ŞEYH ZAYED CAMİİ

Abu Dhabi’de 2007 yılında yapımı tamamlanan cami, İslam kültürünün farklı ögelerini cami üzerinde görmemize olanak sağlıyor. Büyük bir bütçe sonucu yapımı tamamlanan camii, Birleşik Arap Emirlikleri için büyük önem arz etmektedir. Bu camiinin yapımıyla birlikte turizm açısından da bir hareketliliğin olduğunu söylemek mümkündür. Dünyanın birçok farklı noktasından özel olarak getirtilen malzemelerle yapılan camii tek bir mimariye bağlı kalınarak yapılmamıştır. Camiinin yapımında özellikle Pers ve Osmanlı mimarisinden etkilendiğini söylemek mümkündür. Camii’nin mimarlığını ise Yusef Abdelki üstlenmiştir. 40 bin kişinin aynı anda ibadet etmesini mümkün kılan camii 82 farklı boyutta kubbeye sahiptir. Camii’nin yapımında kullanılan beyaz taşlar özellikle Abu Dhabi’nin yakıcı sıcaklarıyla birleştiğinde görsel bir şölen sunmaktadır. Camii’nin her detayı özel olarak düşünülmüş, binlerce çalışan ile birlikte müthiş yapı ortaya çıkarılmıştır.

 

TAÇ MAHAL

Taç Mahal, Babürler’in şahı olan Cihan’ın çok sevdiği eşi Begüm Mümtaz Mahal için yaptırmış olduğu bir türbedir. Şah, çok sevdiği eşine bu eserini yapabilmek adına bugünün parası ile 1,062,834,098 dolar harcama yapmıştır. Şah Cihan çok sevdiği eşine hem kişisel hem de politik konular bakımından çok güvenir, bu sayede ona çok büyük yetkiler bile verirmiş. Mümtaz Mahal ise bu tarz politik meselelerle uğraşmayı pek sevmez ve bu işlerde çok yer almak istemezmiş. Buna rağmen kocasına her zaman destek olurmuş ve gittiği seferlerde de kocasına her zaman eşlik edermiş. Yine bu seferlerden birisinde doğum yaparken henüz 40 yaşına bile gelmeden vefat etmiş. Bunun üzerine Şah Cihan hayatla bağlantısını koparmış ve kendi içine kapanmıştır. Bu ölüm onu derinden sarsmış olsa da 1 yıl aradan sonra çocuğunun desteğiyle bu bunalımdan çıkmış ve karısının vefatının üzerine bir anıt yaptırma kararı almıştır. Bugün bilinen Taç Mahal aslında büyük bir aşkın insanlığa bıraktığı bir eser olarak günümüzde görenleri büyülemektedir. 20 bin işçinin çalıştığı bu eser ancak 22 senede tamamlanabilmiştir. Eser mimari dehalık ögelerini içermektedir. Hint-İslam mimarisinin en önemli eserlerinden birisi olarak kabul edilmiştir.

 

KOLEZYUM

Roma’daki en önemli yapılardan birisi olarak kabul edilen ve her yıl çok fazla turist çeken bir yapıdır. 2 bin yaşında olan yapı deformasyona uğramış olsa da hala ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Burası sadece saldırgan dövüşlere ev sahipliği yapmadı aynı zamanda idamların, tiyatro oyunlarının da odak noktasındaki yerdi. 80 kemerli girişi olan ve 55 bin misafir kabul eden Kolezyum şüphesiz dönemin birçok önemli olayına seyircileriyle birlikte tanıklık etmiştir. MS.72 yılında inşaatına başlanmış ve 8 yılın ardından yapımı tamamlanmıştır. Halk önceleri bu yapıya görgüsüzlüğün yapısı gözüyle baksa da daha sonralarında kabul görmüştür.

 

ÇİN SEDDİ

Temelleri ilk olarak M.Ö 7 yüzyılda atılmıştır. Hun Moğol ve Tunguz saldırılarının artması üzerine bu durumdan rahatsızlık duyan dönemin imparatoru sınırları boydan boya kaplayan duvarlar inşa ederek buraları ‘’aşılmaz’’ kılmak istemiştir. Yapım sebeplerinden birisinin de Kuzeyden gelen Türk akınının önüne geçmek olduğu da rivayetler arasındadır. Yapının tamamlanması ise 2 bin yıldan fazla sürmüştür. Çin Seddi aynı zamanda yapımında ölen işçilerin buraya gömülmesinden dolayı da en uzun mezar olarakta anılmaktadır. Yılda on milyonlarca ziyaretçinin akınına uğramaktadır.

 

Görülmesi gereken harika yapılar isimli yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

İLGİLİ YAZILAR

 

 

YÜKSEK LİSANS ARA