Dünya Ekonomik Forumu Geleceğin Meslekleri

 

Dünya Ekonomik Forumu Geleceğin Meslekleri

 

Dünya Ekonomik Forumu Ocak 2016’da ‘ Geleceğin Meslekleri ’ raporunu açıkladı. Rapora göre dördüncü endüstri devrimi nedeniyle geleceğin meslekleri de bugüne mesleklerine göre ciddi farklılıklar gösterecek.

 

Endüstri 4.0 ve internet tabanlı teknolojilerin gelişmesiyle birlikte çağ artık çok hızlı değişmeye başladı. Yapay zeka bunlardan görünen en bariz çalışma. Şu anda herkesin takip ettiği ve dünyanın ilk robot vatandaşı olan sophia çok ilgi çekiyor örneğin. Hal böyleyken değişim ile birlikte tabiki meslekler, alışkanlıklar ve yetkinlikler de değişecek. İşte dünya ekonomik forum da tam olarak buna değiniyor ve insanlığı uyarıyor.

 

Dünya Ekonomik Forumu ‘Geleceğin Meslekleri’ raporuna göre; bu yıl ilkokula başlayacak olan çocukların %65’i şu anda henüz var olmayan mesleklerde çalışıyor olacaklar.

 

Peki bizi nasıl bir değişim bekliyor?

  • Yeni işler, yeni roller var….
  • Bununla birlikte ayrıca yetkinlikler de değişecek

Yetkinlikler de inanılmaz hızlı bir değişim söz konusu, değişmeyen hiç bir şey yok gerçi. Problem çözme yetisi insanlar için halen önemini koruyor çünkü günlük hayatta karşılaştığımız problemler hiç bir zaman bitmeyecek gibi. Dikkat ederseniz takım çalışması önemini geçen 5 yıla göre yitirirken Eleştirisel Düşünme ve  Yaratıcılık daha da değerlenmiş. Kalite gibi kavramlar ise tamamen önemini yitirmiş.

 

Rapora göre uzun vadeli olarak eğitim sistemlerinin de dünyadaki bu değişime ayak uydurması gerekiyor.

Geleneksel eğitim sosyal bilimler ve mühendislikler gibi dikey olarak ikiye bölüyor ve sadece eğitime odaklanıyor ve gerçek eğitim içeriğinden uzaklaşıyor. İş dünyası devletler, eğitim kurumları ile yakın çalışmalı ve 21.yy müfredatları farklılaştırılmalı. Hayat boyu öğrenmenin, özellikle yaşlanan toplumlar için altı çiziliyor. Yeni nesiller için eğitim reformu önemliyken yaşlanan toplumların da çağın sistemlerine ayak uydurması için kendini sürekli geliştirmesi gerekiyor.

 

Dikeyleşme öldü, yeni trend çok yönlü zenginleşme

Velhasıl kelam gelecek başka türlü geliyor sevgili anneler-babalar. Gelecek böyle gelirken artık sadece dikeyleşmek yeterli değil. Yani çocuğun yeteneği fen-matematikte iyi, tamam mühendis olsun, kafası maalesef çok da işlemiyor artık. Bugün bile iyi bir okuldan mezun olmak yeterli değilken, geleceğin rekabetçi dünyasında çocuklarımızı başka türlü mücadeleler bekliyor.

 

Yani avukatsan dijital medyadan da anlaman gerekiyor, doktorsan sosyal bilimlerden de bir şeyler bilmen bekleniyor. İşverenler artık IQ değil EQ peşinde, hobiler önem kazanıyor, içeriği yönetebilmek, insan ilişkileri, yani işin sosyal boyutları bilgi ve teknik bölümlerinden daha çok önem kazanmış durumda.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Meslek Seçiminde Yüksek Lisans

Bu bölümde sizlere biraz unuttuğunuz eski lisans maceranızı ve girdiğiniz sınavları hatırla

 

Robotlar İnsanları Geçiyor

Bu yazımızda sizlere robotlar insanları geçiyor demek istedik. Tabi ki robotlar insanları geçi

 

Vakıf Üniversitelerinde Yüksek Lisans

Vakıf üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora ücretlerinin yüksek olduğu bundan kaynaklı

 

İdeal Patron Arıyorum

İdeal Personel arayışlarına karşı ideal patron arıyorum bende. Son zamanlarda iş ilanlarınd

 

 

 

YÜKSEK LİSANS ARA