Ekonomik krizler ülkelerin artık kaçınılmaz bir gerçeği. Dünyada yaşanmış 5 büyük ekonomik kriz hakkındaki bilgileri aşağıda sizlere sunmuş bulunmaktayız.
Diğer bir adı da Dünya Ekonomik Bunalımı olarak belirlenmiş kriz, sadece Amerika ile kalmamış etkisini birçok devlet üzerinde daha göstermiştir. New York Down Jones Borsası 1928 ile 1929 yılları arasında yükselişini sürdürmüş ve yatırımcılarına da yüksek kazanç kapısı aralamıştır. Fakat tarihler 3 Ekim 1929’u gösterdiğinde önemli birkaç firmanın hisselerindeki gözle görülür düşüşler yaşanmıştır. Bu düşüşü gören yatırımcılar 21 Ekim’de ellerindeki kağıtları çıkarmaya başlamıştır ve bunun sonucu olarak 24 Ekim 1929 yılında borsa dibe vurmuştur. 1929 yılı baz alındığında 4.2 milyar dolar yok olmuş ve bir önceki yılda yapılan karın sıfırlandığı görülmüştür. Bu süre içerisinde binlerce banka batmış ve buna bağlı olarak binlerce insan işsiz kalmıştır. ABD’de baş gösteren kriz zamanla Avrupa sınırlarına da ulaşmıştır. Bununla birlikte Avrupa ülkelerinden Almanya, kendisi için Hitler’in bir fırsat olduğunu düşünmüştür. Fakat tahminler çok yerinde olmadığı gibi aynı zamanda 2. Dünya Savaşı’nın da başlamasına neden olmuştur.
Çok kısa bir süre içerisinde borsanın ekstrem değer kaybetmesi sonucu Kara Pazartesi Ekonomik Krizi yaşanmıştır. Düşüşün başlama noktası Hong Kong’tur. Saat farkına bağlı olarak kriz 1 hafta içerisinde bütün dünya piyasasını sarmıştır. Oluşan bu küresel etkinin bedeli ağır olmuş, dünya ülkeleri zararlarını kapatabilmek adına 3 yıllarını harcamıştır. Böylece Kara Pazartesi, borsaların bir gün içerisinde en fazla değer kaybettiği gün olarak tarihe yazılmıştır.
Temmuz 1997’de Tayland Borsası’nda başlayan ve Asya Kaplanları olarak bilinen birçok Doğu Asya ülkesini zora sokmuş bir krizdir. Bu krizle birlikte para birimlerinde ve borsasında çökme meydana gelmiştir. İyi işlem gören şirketlerin hisselerindeki düşüşler yatırımcılar tarafından fark edilmiş ve bunun sonucunda ani satışlar gelişmiştir. Bu satışlar öncesinde bölgesel boyutta bir krizdeyken daha sonrasında küresel bir kriz haline gelmiştir.
2007 ve 2008 yılları arasında meydana gelen kriz dünya çapında gıda sektöründeki fiyat artışları ile olmuştur. Bu durum ekonomileri çok fazla gelişmiş ülkelerde bile yankı uyandırmış, borsalarına negatif bir etki olarak yansımıştır. Krizin sebebi ise tarım yapılan ülkelerde baş gösteren kuraklık ve petrol fiyatlarının artışı olarak belirlenmiştir. Krizlerin oluşma aşamasında bütün etkenlerin birbirine bağlılıklarını buradan görmek mümkündür. Bu kriz ortamında üretici devletler stoklama yöntemine başvurmuş bu da fiyatların tavan seviyesine çıkmasına yol açmıştır.
KÜRESEL EKONOMİK KRİZ
ABD’de Mortgage sistemi içerisinde boşluklar bulunmasından dolayı çökmüş ve bu da nakit sıkıntısına yol açmıştır. Büyük şirketler bu nakit sorunuyla birlikte batmaya başlamış bu da binlerce insanın tekrar işten çıkarılmasına sebep olmuştur. Böylece Büyük Buhran’dan bile çok daha büyük bir kriz baş göstermiştir. Bu sürece kadar dolarında eski değerini koruyamıyor olması etkilidir. Sadece Amerika ile sınırlı kalmamış zaman içerisinde birçok Avrupa devletine de sıçramıştır. İzlanda, İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkeler bu krizle birlikte en çok etkilenen devletler arasına girmiştir.